TONIC VAND

 Hvad er en tonic?

I en kort – og med en lidt halvhjertet forklaring, så kan vi sige, at en tonic er en bitter drik som indeholder vand, kulsyre og kinin, og som bl.a. bruges i forskellige drinks. Så langt så godt. Danskvand med kinin, ja det virker ikke ret komplekst, men hold lige fast i kinin.

  1. Tonicvand er basalt set en kulsyreholdig sodavand med knust kinabark (kinin)
  2. Den er historisk brugt til at forebygge malaria
  3. De tidlige tonic var nærmest udrikkelige grundet det høje indhold af kinin
  4. Derfor fandt englænderne i Indien på at spæde den op med gin
  5. Tonic idag har et langt mindre indhold af kinin, hvorfor den også kan nydes alene.
  6. Mange nyder den grundet en helt karakteristiske bitre smag der kommer fra Kinin, dog skal man have en forkærlighed for bitre smage.

Tonicvandets bitre smag kommer nemlig fra stoffet kinin, som i flere hundrede år var det eneste kendte, effektive middel mod malaria. Så hvis nogen har bildt dig ind, at gin og tonic har en medicinsk effekt, så er det altså ikke helt ved siden af. Men vil du høre en hemmelighed? Der har aldrig været nok kinin i tonic i en G&T til, at det bare har en tilnærmelsesvis effekt på malaria. Men lad vær med at fortælle det videre – det lyder ikke lige så sejt 🙂

Kinin bliver udvundet af kinatræets bark. Det tilhører slægten Cinchona, hvis oprindelse er placeret i Andesbjergene. Cinchona kaldes også for Febertræet (Fever Tree). Det skyldes, at indianerne brugte kinabark til at behandle diverse febertilstande med.

Idag benyttes der næsten uden undtagelse kun syntetisk kinin, da det er billigere og har den præcis samme kemiske sammensætnign som naturligt kinin.

Lad os lige starte med at slå det her fast: Gå aldrig på kompromis din tonic!

Tonic er for gin, som Robin er for Batman. Et perfekt sidekick. Det skyldes, at ginnens enebær og tonicens bitre kinin danner nogle perfekte kemiske sammensætninger, der forstærker smagsindtrykkene i begge dele.

Viser 1–12 af 48 resultater

0