Her får du 7 ting du (måske) ikke vidste om Gin, nogle kender du måske allerede, nogle er nye – men ihvertfald er her et par fakta som vi syntes er ret sjove og ikke mindst underholdende.
God fornøjelse.
1) Få gin destillerier, destillerer deres egen gin
Når man skal producerer eller destillerer Gin, skal man altid starte med en neutral spiritus – og i dag er der ikke mange Gin destillerier der rent faktisk destillerer deres grund spiritus.
Det er meget nemmere at købe det i store palletanke, for derefter at lave alle deres kunsteriske tricks iform a redestillering af denne grund spiritus, nu sammen med botanicals i fra hele verden.
Hver enkelt Master Destiller har deres egen opskrift, som de ofte er meget hemlighedsfulde omkring.
Det var den første af de 7 ting du (måske) ikke vidste om Gin
2) Det blev brugt til at behandle Malaria
Ifølge legenden forholder det sig således omkring opfindelsen af drinken Gin / Tonic.
De gamle sømænd, der ofte sejlede i områder der var hærget af malaria, skulle drikke tonic vand, der indeholdt det naturlige stof KININ, som udvindes af barken fra cinchona træet, kinin har den fantastiske effekt at det slår Malaria parasiten ihjel – men det er utroligt bittert.
Så ifælge legenden fandt sømændene på at blande Gin i deres tonic, for at tage den bitre smag – og vupti så var Gin / Tonic opfundet.
I dag er det dog de færreste tonic vand der har naturlig KININ indhold, da det er muligt at fremstille det syntestisk, og faktisk kan KININ i overdrevne mængder føre til tilstanden CINCCHONISM, som giver Døvhed, Kvalme og Højdeskræk.
3) Gin - en lidt uklar betegnelse
Gin er modsat andre spiritusser, som Whisky, Rom, Bourbon eller Tequila IKKE underlagt en masse regler. Hvornår er det Gin? ja faktisk er den eneste regel at den overvejende Botanical i en Gin skal være Enebær.
Men selv dette er der mange der ikke helt overholder – og da der ikke er nogen der sørger for at destillerierne overholder dette, er det helt op til den enkelte at mene der er tale om gin.
Dog er der i England lige nu en bølge igang for at få en strengere definition af hvad en Gin er – da det ifølge mange destillerier er blevet noget udvandet.
4) Hvorfor Gin kan smage SÅ forskelligt
Modsat Vodka, som udelukkende produceres af en duft og smagsløs spiritus og vand, så er der omtrent lige så mange smags variationer af Gin, som der er sandkorn i Sahara.
Dette skyldes at hver enkelt Master destiller, benytter sin egen opskrift – en opskrift der oftes holdes hemmelig. Dog skal opskriften som hoved ingrediens have Enebær, og herefter har Master destilleren frie hænder til at eksperimentere med smag og aroma.
De mest almindelige botanicals til at forstærke smage og aromaer er : Citron, Appelsin, Kvanrod, Lakrids og andre.
Så er du halvejs igennem 7 ting du (måske) ikke vidste om Gin
5) Hvordan Gin får sin smag
Grundlæggende er der 2 forskellige måder at tilføre smag til en Gin (som jo i udgangspunktet er en smagsløs spiritus) – du kan enten tage en ren spiritus og tilføje smagsstoffer til denne. Derefter skal blot blandes og tappes på flasker og du er klar til at sælge Gin.
Eller du kan gøre som man SKAL gøre for at måtte kalde sin gin London Dry Gin, og det er ved at infuserer botanicals ind i spiritussen ved at destillere dem sammen, det kan så gøres med en infuserbox, hvor dampen fra destillerings anlægget stiger op igennem, eller ved at man macerer (lægger i blød) sine botanicals i spiritussen i en periode og derefter redestillere denne.
Det er selvklart en længere og dyrere proces, men du får også en langt bedre, mere smagfuld og gennemført produkt.
6) Enebær bliver stadig plukket i naturen
Der benyttes ekstreme mængder enebær i forbindelse med produktionen af Gin på verdensplan, men hvad de fleste nok ikke ved er at det ikke er et bær der er blevet kultiveret og kan dyrkes på marker.
Derfor er der et stort marked for at sælge enebær, de bliver oftest plukket af selvstændige plukkere, der så sælger det til store distributører rundt om i blandt andet Europa.
I Danmark er der faktisk tradition for, hos ihvertfald en håndfuld danske producenter at inviterere til plukke uge – gerne sidst på efteråret, når enebærrene er modne. På disse plukkeuger, kommer frivillige så og hjælper med at plukke enebær til næste års produktion.
Det er blandt andet noget Anholt Gin gør.
7) Slåen gin og overtro
Ifølge overtroen så SKAL slåenbær, der benyttes til at lave Slåen Gin, plukkes med en SØLVNÅL – for ellers bliver det ikke ordentligt og det tykke skind kan ikke brydes.
MEN, det er nu ikke helt sandt, man kan blot lægge sine nyplukkede Slåenbær en tur i fryseren, der vil frugtsaften fryse og udvide sig, hvorved skindet brydes og de er klar til at lave slåen gin med.
Og nu vi er ved Slåen Gin, så er den perfekt som servering til stærk Blå Skimmel Ost – Velbekomme.
Det var den sidste af de 7 ting du (måske) ikke vidste om Gin
Hvad søren, er du her endnu, det betyder at du er kommet til vejs ende og har fået lidt nyttig/unyttig viden om Gin, det var så 7 ting du (måske) ikke vidste om Gin, vi håber du har grint lidt eller er blevet lidt klogere.
Om ikke andet kan det komme dig til gode næste gang du spiller Trivial Pursuit.